Kadin Promosikan Potensi Kota Dumai di Johor Bahru, Malaysia

Publisher Vol/Ridwan Safri Ekonomi
05 Mei 2024, 20:01:09 WIB
Kadin Promosikan Potensi Kota Dumai di Johor Bahru, Malaysia

Johor Bahru, VokalOnline.Com - Lagi lagi langkah luar biasa dilakukan Kamar Dagang dan Industri ( Kadin ) kota Dumai dalam melakukan terobosan pengembangan dan peningkatan potensi Perdagangan kota Dumai. Ini dilakukan Kadin Dumai pada saat Wakil Ketua Bidang Percepatan dan Kerja sama Ekonomi Kadin Dumai Annora Arsan, SE.MH menjadi Narasumber pada Talk Show Internasional dalam event Asik Expo pada tanggal 2 - 5 Mei 2024 di Johor Bahru - Malaysia.

Bersama narasumber lainnya dari pihak PUJB ( Perbadanan Usahawan Johor Bahru ) dan Customs Malaysia, Annora mengambil kesempatan untuk mempromosikan potensi perdagangan kota Dumai. Event yang berlangsung selama 4 hari ini diikuti oleh 3 negara yaitu Indonesia, Malaysia dan Singapura.

" Kadin Dumai mempromosikan potensi Perdagangan yang ada didaerah, terutama potensi untuk menjadikan Dumai sebagai Hub ( pengumpul ) dari komoditi potensi Export yang ada di Riau dan beberapa Provinsi tetangga " ucap Annora Arsan.

" Dumai memiliki kelebihan dari sisi kepelabuhanan, tentunya itu menjadi fokus kadin Dumai untuk menjalin kerja sama dengan pihak Malaysia untuk menjadikan Dumai sentra perdagangan di Sumatera, " tambah Annora.

Sejalan dengan itu PUJB sebagai Badan Usaha Milik Daerah Johor Bahru menyambut positif rencana tersebut dan berharap segera ada progres dan realisasi. " PUJB sangat gembira ada peluang kerja sama ini dan berharap segera bisa terwujud, " ungkap Encik Azizi Noor Fizi bin Jamion,
Ketua Jabatan Pembangunan Usahawan Perbadanan Usahawan Johor Sdn. Bhd (PUJB).

" Hari ini (05 Mei 2024), kami telah menerima kunjungan hormat dari Kamar Dagang Dan Industri Kota Dumai (Dumai Chamber Of Commerce and Industry) di PUJB. Delegasi diketuai Zulfan Ismaini (Chairman of Dumai's Chamber of Commerce) dan disertai Annora Arsan (Vice Chairman on Economic Acceleration and Cooperation), Habibi (Standing Committee on Investment), Muhammad Arief (Standing Committee on Economic Cooperation) dan Ika Irawati (Administration Staff), " katanya.

Acara dimulai dengan lawatan ke ruang galeri produk usahawan di PUJB yang menempatkan hampir 40 jenis produk keluaran usahawan Johor. Setelah itu, diadakan taklimat dan pengenalan ringkas berkenaan peranan PUJB dalam membantu usahawan.

Seterusnya diadakan Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MOU) antara Kamar Dagang dan Industri Kota Dumai dan Perbadanan Usahawan Johor Sdn Bhd (PUJB) yang diwakili oleh Zulfan Ismaini selaku Chairman of Dumai's Chamber of Commerce dan Tuan Haji Mohd Radzi bin Haji Mohd Amin, Pengarah Eksekutif PUJB. MOU ini dilaksanakan bagi tempoh 3 tahun bermula 5 Mei 2024 dengan mensasarkan seramai 20 usahawan Johor  dapat meluaskan pasaran di Kota Dumai dengan nilai potensi jualan sebanyak RM3juta bagi tempoh perjanjian tersebut.

" Selain itu, turut dibincangkan berkenaan kerjasama bagi pelaksanaan program dan latihan yang melibatkan usahawan dari kedua negara bagi membuka peluang antara usahawan Johor dan Kota Dumai, Riau, Indonesia, " ujarnya.

Dukungan juga disampaikan oleh DR.Salihan mewakili Customs Malaysia " Customs bersedia membantu hajatan ini, tentu dengan persyaratan yang berlaku ". Sebagai informasi dijadwalkan Kadin Dumai juga akan melakukan penandatangan kesepahaman ( MOU ) antara Kadin Dumai dan PUJB (Perbadanan Usahawan Johor Bahru).(cu)

Berita Terkait :
Write a Facebook Comment

Tuliskan Komentar anda dari account Facebook

View all comments

Write a comment